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FACTS: A judge who is up for retention this year, and who has not drawn active
opposition, has received a short questionnaire from a local newspaper. An
editorial committee will use the information to determine whether to endorse
the judge for retention in office. The judge did not solicit the questionnaire.
The newspaper has sent similar questionnaires to judges up for retention or
election in surrounding counties for several years.

The questions posed on the questionnaire are as follows:

1. Please list basic biographical information about yourself
here, such as education, occupation, family etc.

2. Give your experience in elective or appointive office, or
as a candidate for office.

3. If you are an incumbent, what judicial accomplishments
can you cite? What would be your priorities if retained
in office?

4. Do you favor or oppose judicial candidates accepting
campaign contributions from lawyers who practice in
their courts, or lawyers generally, or from other sources
considered to be special interests?

5. Are current criminal sentencing guidelines and criminal
laws adequate?

6. How, in your opinion, could the court system be improved?
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7. Are the Canons of Judicial Conduct overly restrictive on
what judicial candidates are allowed to say during their election
campaigns? Feel free to discuss this issue as well as other possible
limitations on judicial candidates.

QUESTION: May the judge respond to the questionnaire?

ANSWER:

Two members of the panel answer: No, responding to the questionnaire
is a request for a public endorsement, in violation of Canon 5C(2), 1999
Kan. Ct. R. Annot. 485, which reads:

“A candidate shall not personally solicit...publicly stated support...”

The newspaper conditions its possible endorsement of the judge upon the
return of the questionnaire. Thus, answering and returning the

questionnaire is a request for a public endorsement, a violation of Canon
5C(2).

One member of this panel answers: Yes, thejudge may respond to the
questionnaire. However, in answering the questions, the judge must be
ever mindful of the Canons of Judicial Conduct, and particularly Canon 5,
1999 Kan. Ct. R. Annot 461, 481. This panel member observes that the
newspaper not only uses the responses in part to determine its
endorsements, but also it publishes the responses to its questionnaires,
thus providing a vital service of informing its readers about the

candidates for election and retention, which it cannot do absent a response
to its questionnaires.
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